Willow – Fetița-Geniu care m-a învățat să număr până la 7!

WhatsApp Image 2022-04-16 at 08.47.47

Inclusă în colecția Smart Blue, cartea Din 7 în 7 este o carte inteligentă, așa cum este protagonista romanului scris de Holly Goldberg Sloan. Willow Chance are doisprezece ani și o minte de geniu, este obsedată de cifra 7, de plante și de stabilirea diagnosticelor medicale. Titlul analitic makes sense încă din primele pagini. Willow se liniștește numărând din 7 în 7.
,,Un geniu țintește spre ceva ce nimeni altcineva nu poate vedea și nimerește.”

 

Willow este adoptată și a fost botezată ,,după un copac care crește în zonele cu climă mai rece (…) înseamnă în engleză ,,salcie”. Este ,,o persoană de culoare”, după cum ea însăși mărturisește, părinții adoptivi fiind ,,doi dintre cei mai albi oameni din lume”.
,,Fiecare om este alcătuit din mai multe ingrediente, care îl fac să fie o creație unică.”
Subiectivitatea perspectivei narative este relevată de formele verbale și pronominale de persoana I. Prin intermediul autocaracterizării, aflăm că Willow este interesată de ,,bolile oamenilor obișnuiți”, de plante, adresându-ne invitația de a-i cunoaște grădina: ,,Dacă vrei să mă cunoști, cunoaște-mi grădina. Este sanctuarul meu.”. Este o fetiță „superior înzestrată”, are răspunsurile pregătite de fiecare dată și îi este greu să lege prietenii.
,,Un ignorant țintește spre ceva greșit și nimerește.”
Dell Duke, consilierul școlii, este al doilea personaj analizat îndeaproape, fiind consemnat întreg parcursul său profesional. Creatorul Sistemului de Consiliere Dell Duke împarte copiii în patru grupe: Inadaptații, Trăsniții, Lupii Singuratici și Țăcăniții. Sistemul său era codificat și prin culori: Inadaptații (galbeni), Trăsniții (mov), Lupii Singuratici (verzi) și Țăcăniții (roșii). Acest sistem funcționa cum nu se putea mai bine. În momentul în care apare Willow, trimisă de către directoarea Rudin, convinsă că fetița a copiat la test, ,,categorisirile lui Dell Duke s-au blocat”. La prima întrevedere, denumită în termeni de testare clinică, ,,Faza Zero”, Willow îi analizează corpul, comportamentul, numindu-l ,,consilierul-gardian”. După această întâlnire providențială, Dell Duke creează o nouă categorie a Ciudaților. GENIU. Astfel, o va descoperi pe Alberta Einstein.
,,Un conducător îi face pe toți să țintească în aceeași direcție.”
Frații vietnamezi, Thi Mai și Quang-ha, mama lor, proprietara salonului Unghii Fericite, Dell Duke, Jairo Hernandez, șoferul de taxi, vor reuși să o facă să simtă gustul prieteniei – ,,Mă simțeam om. Acesta e singurul fel în care pot descrie senzația.” – oferindu-i suport emoțional în momentul în care află că, pentru a doua oară, rămâne orfană.
,,Abilitatea de a-ți ține gura este de obicei un semn de inteligență. Introspecția îți cere să gândești și să analizezi. E greu să faci asta când turui.”

Ziua în care Willow se trezește din nou singură este ziua în care părinții ei, Roberta și Jimmy Chance, au un accident de mașină, în urma căruia își pierd viața. Casa lor devine un ,,muzeu al trecutului” pentru micuța Willow, care se străduiește să facă față acestei imense pierderi. În această lume nouă, Willow nu mai numără din 7 în 7 și nu mai visează în culori, devenind o umbră.
,,Viața e doar o lungă mărșăluire pe un câmp minat și nu știi niciodată la ce pas o să sari în aer.”
Willow este Fetița-Geniu care propune reguli de igienă într-un salon de manichiură, se pricepe la orice temă, știe cum trebuie întocmit un proiect pentru grădina din curtea blocului și, mai mult decât atât, va reuși să schimbe stilul de viață al unui om dezordonat. Consideră că este o crimă ceea ce fac muncitorii care vin să repare acoperișul, aruncând cutiile cu butași. Willow iubește plantele și știe că ,,Fiecare floare are o șansă unică.”.
Ea e Willow, fetița de doisprezece ani, care le știe pe toate, mai puțin cum e să-ți pierzi părinții a doua oară. Depășește momentul, care părea insurmontabil, în primul rând, datorită prietenilor, care se transformă într-o familie, iar, în al doilea rând, datorită maturității emoționale. Moartea părinților adoptivi își pune amprenta asupra Fetiței-Geniu, Noul Eu fiind tot mai evident, în timp ce Vechiul Eu rămâne în lumea colorată de zâmbetul oamenilor care au fost cândva Mama și Tata… Acest Nou Eu nu mai numără din 7 în 7, ci până la 7. Oamenii o învață să numere până la 7, oamenii care contează în universul ei, pe care se poate baza și care i-au schimbat viața: mama, tata, Mai, Dell, Quang-ha, Pattie și Jairo (,,Eu îi văd pe acești oameni ca pe câte-o culoare din curcubeu.”). Pentru Willow, ,,7 e un număr natural. Și e un număr prim.”.


Willow mi-a oferit o lecție. Viața merge înainte, indiferent de obstacolele care par insurmontabile, și ne scoate în cale oameni care ajung să fie prezenți zi de zi, în mii de feluri.
Dacă tot e o carte pe care o recomand elevilor din gimnaziu, las aici un fragment care să vă capteze atenția și să vă determine să o citiți:
„Am ajuns la nişte concluzii legate de experienţa mea la gimnaziu.
Îmbrăcămintea era foarte importantă.
După părerea mea, într-o lume perfectă, toată lumea ar fi purtat halate de laborator în mediul şcolar, dar evident că nu se întâmpla aşa.
Adolescentul obişnuit era dispus să poarte haine foarte inconfortabile. (…) Hainele purtate de colegii mei de şcoală erau, după părerea mea, fie mult prea strâmte, fie mult prea largi. Se pare că era inacceptabil să porţi ceva care ţi se potriveşte.
Tunsorile şi accesoriile erau decisive.
Culoarea neagră era foarte populară.
Unii dintre elevi se străduiau din greu să iasă în evidenţă.
Alţii depuneau la fel de mult efort să se piardă în mulţime.
Muzica era un soi de religie. Ea părea şi să unească oamenii şi să-i dezbine. Era emblema unui grup şi părea să recomande moduri de a te purta şi a reacţiona.
Interacţiunile dintre specia masculină şi cea feminină erau diverse, puternice şi foarte imprevizibile.
Pipăielile se practicau mai mult decât crezusem.
Unii elevi nu aveau niciun fel de inhibiţii.
Nutriţiei nu i se acorda niciun fel de atenţie.
Cuvântul deodorant încă nu era de înţeles de jumătate dintre băieţi.
Iar cuvântul super era folosit în exces.”
(p. 36 – p.37)
Cartea poate fi comandată de aici: https://www.editura-arthur.ro/info/carte/din-7-in-7-paperback-s?gclid=Cj0KCQjw0umSBhDrARIsAH7FCocH_BYces-IuZNAzHrhParqw-ii0_maWmp0NxgZlWhkaW9HoP4ZVMQaAp3aEALw_wcB.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.