,,Un copil, un profesor, un stilou, o carte pot schimba lumea.”

WhatsApp-Image-2022-01-03-at-13.59.36

Eu sunt Malala este o carte pe care o voi include în lista lecturilor de căpătâi având în vedere că vorbim despre cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace.
,,Eu sunt Malala, o fată ca oricare alta, deși am și eu talentele mele.”

Malala Yousafzai avea doar zece ani când talibanii au pus stăpânire pe regiunea Swat. În viziunea talibanilor, muzica este un păcat, iar femeile nu aveau voie să meargă singure pe stradă. Fetelor le era interzis să meargă la școală. Astfel, regiunea Swat a fost cuprinsă de tenebrele terorismului.
,,Jani” (,,draga mea” în persană) pentru tata și ,,pishto” (,,pisicuță” în paștună) pentru mama. Ea e Malala, fata care a militat pentru dreptul la educație, iar în 9 octombrie 2012, această cauză pentru care a luptat a fost pe-aci să-i aducă moartea. Nimeni nu se aștepta să scape, dar a supraviețuit, iar astăzi e simbolul protestului pașnic.
Atent structurată, cartea este împărțită în cinci părți: (I) Înainte de talibani, (II) O umbră se lasă peste vale (apariția talibanilor – 2007), (III) Îmi găsesc vocea, (IV) Luată în vizor, (V) O viață nouă, departe de casă. Consider deosebit de utilă această structură, fiind vorba de o ediție dedicată tinerilor cititori.
Feblețea tatălui, Malala a crescut într-o familie care a crezut în puterea educației. Relația tată-fiică este una aparte, ceea ce m-a surprins, având în vedere că vorbim de Pakistan.
,,În Pakistan, când se naște un băiat toată lumea sărbătorește. Se trag focuri de armă în aer. Se pun daruri în leagănul copilului. Numele băiatului e scris în arborele familiei. Dar când se naște o fată, nimeni nu vizitează părinții, iar femeile o compătimesc pe mamă.
Tata nu a băgat în seamă aceste obiceiuri. Mi-am văzut numele scris, cu o cerneală albastră strălucitoare, chiar lângă numele bărbaților din familia noastră. Numele meu e primul nume de femeie care apărea acolo în trei sute de ani.”

Ziauddin, tatăl Malalei, conducea o școală – ,,un loc sărăcăcios, doar cu table de scris și cretă, așezat lângă un râu puturos. Dar pentru mine era paradisul.”, spune Malala. Această descriere mi-a amintit de filmul Jurnalul pescarului (2020), care poate fi urmărit pe Netflix. Recomand!!! 

Această școală fusese visul tatălui ei și toată familia participa bucuroasă la înfăptuirea lui. S-ar putea spune că Malala a crescut într-o școală. La cinci ani, Malala a început să citească spre bucuria și satisfacția tatălui, care o lăuda tuturor.

,,Școala era lumea mea și lumea mea era școala.”
Într-o țară în care ,,nu e așa neobișnuit să vezi femei analfabete”, Malala încearcă să își găsească vocea pentru a lupta pentru educație. Tristă și tulburată de viața pe care o duceau femeile în țara ei, fiind nevoite să își acopere fețele de fiecare dată când ieșeau din casă, Malala află de la tatăl ei că viața femeilor din Afganistan, țara condusă de talibani, este și mai grea, ele neavând voie să râdă cu voce tare, să se dea cu ojă, să meargă la școală, să iasă din casă fără un bărbat și erau obligate să poarte o burqa (un văl care le acoperea din cap până în picioare și care avea doar o deschizătură mică în dreptul ochilor). Citind toate acestea, mă cutremur și mulțumesc cerului pentru libertatea pe care o am.
,,Pentru că în şcoala Khushal zburam pe aripile cunoaşterii. Într-o ţară în care femeile nu au voie să iasă din casă fără să fie însoţite de un bărbat, noi, fetele, călătoream în lung şi-n lat înăuntrul cărţilor. Într-o ţară în care multe femei nu puteau citi prețurile la piață, noi învăţam tabla înmulţirii. Într-un loc în care, de îndată ce intram în adolescenţă, trebuia să ne acoperim fețele și să ne ascundem de băieţii cu care ne jucam în copilărie, alergam libere ca vântul.”
Într-o lume în care singurele griji ale copiilor erau notele de la teste, talibanii se năpustesc și aruncă burqa peste Valea Swat.
,,Evenimentele ce vin își aruncă umbra înainte.” (Proverb)
Cu toate astea, Malala nu se teme. Părinții ei nu sunt ca majoritatea, familia ei e diferită,  ,,Tata e ca un șoim (…), iar mama e cea cu picioarele pe pământ”, spune Malala, încrezătoare că împreună vor izbuti. Acțiunile Malalei m-au impresionat în mod deosebit, însă relația cu familia m-a făcut să îndrăgesc atât de mult această carte. Susținerea reciprocă, dorința de a reuși împreună, respectul, dragostea și bucuria de a fi unii alături de alții mi-au demonstrat pentru a nu știu câta oară că, indiferent de ideologie, etnie, rasă, religie, cultură etc, familia se naște acolo unde oamenii cred în educație și cred în libertatea de gândire și expresie.
,,Mama este stânca noastră. În timp ce noi suntem cu capetele în nori, ea stă cu picioarele pe pământ.”
Model demn de urmat, doamna Maryam este isteață și independentă, tot ceea ce își dorea Malala să ajungă. Doamna Maryam e profesorul care le pune aripile cunoașterii. 
,,Când un profesor îți spune că și marii conducătorii sau oameni de știință au fost cândva copii, te gândești: ,,Poate că noi o să fim oamenii mari ai zilei de mâine.” Într-o țară în care multora li se pare o pierdere de timp să trimită fete la școală, profesorul e cel care te ajută să crezi în visele tale.”
Oamenii lui Fazlullah organizau atacuri în special noaptea și distrugeau cu precădere școlile. În 2008, talibanii au bombardat 200 de școli. Conștienți de puterea educației, talibanii le-au luat cărțile și stilourile, dar nu i-au putut împiedica să gândească.
Luată în vizor, Malala a fost împușcată în cap de talibani, în 9 octombrie 2012, dar nici așa nu au reușit să o reducă la tăcere, născându-se forța, puterea și orgoliul, așa cum ea însăși mărturisește în discursul pe care-l ține la ONU.
,,Un copil, un profesor, un stilou, o carte pot schimba lumea.”
Malala e o eroină care luptă pentru pace în fiecare casă, pe fiecare stradă, în fiecare sat și în fiecare țară și, îndeosebi, pentru educație.
Citiți cartea!
Cartea poate fi comandată de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/eu-sunt-malala-malala-yousafzai-si-christina-POL978-973-46-4536-7–p819243.html%253Fgclid%253DCj0KCQiA2sqOBhCGARIsAPuPK0hSyAfFD-3lQfXhxytyp_6MVzz9vseKP-B2wrx-m5HNkMcL2KSkQqEaApI5EALw_wcB.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.