,,Țintește către Lună. Chiar dacă ratezi, vei nimeri printre stele!”

WhatsApp-Image-2021-11-25-at-15.23.40

,,Să străluciți mereu, căutători în stele!”, spune, la sfârșitul fiecărei emisiuni, dr. Nellie Dumont Frissé, astronom la Observatorul Palomar din California și gazda emisiunii ,,Star Talk”. Piper, eroina romanul Strălucește!, are doisprezece ani și iubește astronomia. Pentru ea, stelele sunt mereu pe cer, fie că le vedem sau nu. Rămasă fără mama, la vârsta de trei ani, Piper știe că mama e acolo sus și îi veghează. Locuiește împreună cu tatăl ei, Marcus Milly, care este profesor de muzică. Modestă, înțeleaptă, altruistă și prietenoasă, Piper este convinsă că doar unii oameni sunt născuți să strălucească. Fără să își dorească vreodată asta sau fără să se gândească vreodată la așa ceva, Piper se trezește elevă la școala privată de elită Chumley, după ce tatălui ei i se oferă postul de dirijor de cor și profesor de muzică. Chumley este școala la care mama ei, Antoinette Poliesei, a studiat, remarcându-se prin rezultate deosebite, existând chiar și o plăcuță pe care era înscris numele ei, în clădirea dedicată muzicii.

,,Plină de umor, de miez, de știință, de posibilități nenumărate și de mari întrebări, Strălucește! este o poveste despre a-ți găsi locul în Univers – o poveste despre a-ți da seama cine ești și cine vrei să fii.”

,,Strălucește! îți va face inima să zâmbească. Citește această carte!”, Jennifer L. Holm, autoarea romanului The Fourteenth Goldfish.

La Chumley, fiecare excelează la ceva, iar Piper nu-și găsește locul în această lume a elitelor, simțindu-se precum o stea pitică. Ainsley Braden-Hammerschmidt și Brooke Breckenridge, în viziunea lui Piper, fac parte din ,,categoria stelelor supergenii pe care le poți vedea manifestându-se în toată splendoarea lor de peste un miliard de ani-lumină”. Tim este colegul care va deveni prietenul lui Piper, iar ea, la rândul ei, va demonstra că o prietenie adevărată, uneori, presupune să te pui pe locul doi și să-ți lași prietenul să strălucească. Piper știe că o prietenie aristoteliană are nevoie de vitalucire.

Mi-au plăcut profesorii de la Chumley. Domnișoara Oliverio mi-a câștigat simpatia de îndată ce am auzit-o citându-l pe Carl Sagan – ,,Haideți să deschidem cărțile, pentru că undeva, acolo, ceva incredibil așteaptă să fie cunoscut.”, așezând cunoașterea pe un piedestal.

Domnul Van Deusen vine cu o întrebare dickensiană: ,,Cine ai vrea să fii?”, îndemnându-i pe copii să țină un jurnal și să pună pe foaie tot ce le vine în minte, fără judecăți, fără presiuni, apoi să aranjeze totul ,,ca pe un teren înălțător, ca într-un ascensor”. Finalul romanului celebrează descoperirea de sine, oferindu-ne tuturor o lecție importantă. O carte pentru copii în care bunătatea, altruismul și prietenia își vor uni forțele, iar rezultatul nu poate să fie decât unul strălucitor. Citiți cartea, iar dacă nu o citiți, vă sfătuiesc să o puneți sub bradul de Crăciun pentru un elev care este în clasa a VII-a sau a VIII-a! Îi veți oferi strălucire!

,,Țintește către Lună. Chiar dacă ratezi, vei nimeri printre stele!”, spunea Les Brown, iar Nellie Dumont Frissé îl citează, ori de câte ori are ocazia, motivând-o astfel pe Piper să nu mai contemple stelele, ci să devină ea o stea. Râvnitul Premiu Excelsior o va determina să se pună la treabă din toată inima, cum ar zice scriitorul Elbert Hubbard. Toată lumea aleargă să se implice în cât mai multe activități pentru a le întări convingerea organizatorilor că un elev care se implică în o sumedenie de activități este un elev care merită să se bucure de Premiul Excelsior. Piper își dorește acest premiu, însă, spre deosebire de alții, nu uită să fie om, oferindu-și ajutorul necondiționat în orice circumstanțe. De peripețiile ei nu o să vă povestesc. Ca de fiecare dată, nu îmi propun să scriu un rezumat.

Chatsworth W. Chumley al III-lea este unul dintre membrii familiei care a întemeiat această instituție de elită. El va fi cel care va oferi premiul primei ediții a concursului Excelsior. Discursul lui mi-a făcut inima să salte de bucurie. El mi-a confirmat ceea ce susțin cu atâta înverșunare, și anume că inima și mintea se educă. Obiectivul de a forma caractere ar trebui regândit, așa cum spune domnul Chumley.

,,Să faci ceea ce trebuie chiar și atunci când nimeni nu se uită la tine.”, C.S.Lewis

Exact asta a vrut să vadă bătrânelul vioi, cu sacou albastru. Nu a fost interesat de calificative, de câte activități au susținut elevii sau de concursurile câștigate. ci de felul în care s-au implicat în viața comunității – ,,Pentru a excela în viață, trebuie să faci o diferență în viața celor din jurul tău. Cele mai strălucitoare stele nu strălucesc numai pentru ele însele.”. Astfel, a creat cinci mici teste, la care fiecare a avut șanse egale pentru a lua parte, dar nu toți au făcut asta… Sunt convinsă că veți descoperi cele cinci teste, atunci când veți citi această carte. Cert este că Premiul Excelsior a ajuns la cineva care a dovedit în mod constant bunăvoință, generozitate și empatie în cele mai provocatoare circumstanțe, punându-se, de fiecare dată, pe locul doi. Acest ,,cineva” a descoperit că răspunsul la întreabrea ,,Cine aș vrea să fiu?” este la îndemâna oricui – ,,Eu însămi aș vrea să fiu!”. Fiți voi înșivă!!!

Mi-aș dori să apară un domn Chumley care să pună în scenă câteva scenarii similare celor din carte. Așa am vedea că, de cele mai multe ori, suntem atât de preocupați de note și de multitudinea de activități la care trebuie să participe elevii noștri, încât uităm că nu facem nimic pentru a le educa inima. Trecem pe lângă femeia care face curățenie în școală, dar nu o salutăm, pentru că nu e profesor. Trecem pe lângă cei mici și râdem, pentru că sunt mici și au uitat drumul spre sala de clasă. Exemplele pot continua. Să nu-mi spuneți că nu ați văzut în jurul vostru așa ceva! Nu aș crede! Știți ce e cel mai trist? Că inima nu se educă nici măcar acasă, darămite la școală. Așadar, nu vă mai mirați că nu vor să împartă nimic, că sunt egoiși, că nu sunt empatici, că nu sar să își ofere ajutorul necondiționat, că așteaptă ceva în schimb pentru orice sarcină îndeplinită și mă opresc aici. Am spus-o și o mai spun de un infinit de ori! De OAMENI are nevoie societatea noastră! De elevi care au doar 10 vă mai așteaptă! Dacă citiți cartea și sunteți profesor într-o școală, vă rog din suflet, să vă transformați, până la sfârșitul anului școlar, într-un domn Chumley și puneți la bătaie un Premiu Excelsior!

Mulțumesc, J.J&Chris Grabenstein, pentru această carte care a strălucit de-ndată ce am început să o citesc! J.J este voluntar la o asociație locală de salvare a animalelor, iar Chris este soția lui. Iată o echipă de scriitori!

Mulțumesc, Alexia, pentru recomandare! Datorită ție am descoperit această carte!

Cartea poate fi comandată de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=184f69294&redirect_to=https%253A//www.elefant.ro/straluceste_2fa042fe-569c-4945-b5c9-e5f49d8609e9.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.