Războiul care mi-a salvat viața, Kimberly Brubaker Bradley

Când am în mână o carte a unui scriitor contemporan, îmi place să îi trimit un mesaj și să îi mulțumesc pentru povestea care a ajuns în mâinile mele. Cred cu tărie în puterea feedback-ului însoțit de un ,,Mulțumesc!” sincer, adresat unui scriitor care m-a trimis într-o călătorie, la sfârșitul căreia m-am simțit mai bogată. Kimberly Brubaker Bradley scrie pentru copii, dar cărțile ei pot fi citite și de oamenii mari.

Ar putea fi o imagine cu copil, carte şi text care spune „වA 0 Războiuls HISTORY care mi-a salvat viața KIMBERLY BRUBAKER BRADLEY arthur”

 

                                                Antoine de Saint-Exupéry, cel care ni l-a dăruit pe Micul Prinț, zicea că: 
                                               ,,Toți oamenii mari au fost mai întâi copii. Dar puțini își mai amintesc de asta!”

Sunt un om mare cu suflet de copil. Am o tolbă plină cu visuri, cărți, povești de spus, iubire de oferit și zâmbete de împrăștiat, toate-s din copilăria mea. Le-am luat cu mine și le port orișiunde în lumea asta mare. Arthur e editura mea de suflet, iar cărțile din colecția Violet History sunt preferatele mele. De fiecare dată descopăr lucruri interesante despre istoria omenirii și pun în bagajul meu energie, curaj nebunesc și dorință de a depăși obstacolele vieții, de toate astea dispun protagoniștii romanelor din colecția Violet History. De pildă, de data asta, am aflat despre programul ,,Fă, transformă și repară”, program de confecționare în casă și de recondiționare a hainelor promovat de guvernul britanic în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Ada e o fetiță curajoasă pe care am îndrăgit-o din primul capitol. Războiul care mi-a salvat viața e o carte despre bătălia Adei, o fetiță de nouă ani, care vrea să le arate oamenilor că de la piciorul ei olog și până la creier e cale lungă. Vrea să demonstreze că nu e cu nimic diferită față de ceilalți. Este un detaliu care face ca acest roman să fie ancorat în realitatea zilelor noastre. Copiii speciali nu sunt diferiți, așa cum, de cele mai multe ori, sunt percepuți. Ada este umilită de mama ei din cauza piciorului olog cu care s-a născut, așa că femeia consideră că e firesc să o țină captivă în apartamentul sordid. Singurul care îi oferă o fărâmă de iubire e Jamie, fratele mai mic. 

Pe fundalul luptei pentru supraviețuire din întunecații ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, copiii din Londra sunt evacuați pentru a fi în siguranță. Romanul mi-a oferit prilejul de a afla acest amănunt. După invadarea Poloniei, Regatul Unit declară război Germaniei naziste. Jamie nu vrea să își lase sora în urmă, deși mama asta ar fi vrut să facă. Scapă de răutatea mamei, fugind împreună. În viața lor își va face apariția Susan Smith, o femeie posacă la prima apariție, dar cu un suflet mare. Vor descoperi iubirea unei mame, ce înseamnă să te ridici de la masă sătul, să dormi în așternuturi curate, să ai haine de schimb, să te îmbăiezi în fiecare seară, să poți ieși afară, să fii liber, lucruri firești pentru unii copii. Lumea întreagă se schimbă, suferința își face cuib în sânul societății. În lumea lor, în schimb, domnește iubirea. Susan Smith face tot ce îi stă in putință pentru a le face viața mai frumoasă. Le citește din cartea Un Robinson elvețian în fiecare seară, Ada îl îngrijește pe Untișor, căluțul care ,,miroase a unt lăsat la soare”, Jamie își face un nou prieten, pe Bovril, un pisoi drăgălaș. Se bucură împreună de sărbătorile care poartă mirosul din sânul familiei. Aș fi numit romanul Războiul care ne-a salvat viața, pentru că acest război o salvează pe Ada de la o viață în captivitate alături de o mamă meschină, pe Jamie de la o viață de copil al străzii, pentru că aici s-ar fi ajuns, iar pe Susan de la o viață solitară, orbecăind în întuneric, în căutarea unei luminițe. Cei doi copii vor aduce lumină în viața ei și ajunge să îi îndrăgească imediat, în pofida faptului că nu îi dorise la început. Pe Ada nu o vede ca pe un monstru, așa cum o văzuse mama ei, ci, din contră, o apreciază și îi reliefează calitățile. Mamă nu e cea care te naște, ci cea care te crește frumos, contribuind la dezvoltarea armonioasă a copilului din toate punctele de vedere. Cu toate astea, Ada are momente în care speră că mama se va schimba, ,,pentru că e mama”. Am văzut un copil cu o stimă de sine scăzută, care nu mai crede în oameni, care se ascunde de ei, așa cum o ascundea mama în dulapul mucegăit. Totul din cauza unei mame lipsite de emoție și iubire. Domnișoara Smith, o străină, va veni și va curăța toată mizeria din sufletele copiilor. Sădește în sufletele lor iubire, respect, empatie, altruism, emoții pozitive, oferindu-le susținere de fiecare dată. Alături de ea învață ce este perseverența, cum devin oamenii ,,educabili”, cum îi putem ajuta pe semenii noștri și ce înseamnă o familie. Zilele trec, copiii scapă de rahitism, de subnutriția severă, de bubele dulci, de frica de a nu primi o palmă, așa cum se întâmpla în trecut. Până într-o zi, când mama vine să își ia copiii acasă. 

Citiți cartea! E pentru copii, dar are o lecție de oferit și oamenilor mari. E despre curaj, veselie și hotărâre, care aduc victoria în viața unei fetițe, iar ,,Victoria înseamnă pace!”. Ada își dorește să aibă liniște și iubire, însă când le descoperă, umbrele trecutului o împresoară din nou. Eu am cumpărat cartea datorită titlului. Titlul analitic atribuie războiului o conotație pozitivă și în mintea mea s-a strecurat întrebarea: ,,Cum te poate salva Războiul?”. Ei bine, pe Ada, pe Jamie și pe Susan Smith, Războiul i-a salvat și, mai mult decât atât, le-a adus ,,un sentiment ciudat şi nefamiliar”, care ,,semăna cu oceanul, cu lumina soarelui, cu caii. Semăna cu dragostea.”, iar cuvântul potrivit pentru acest sentiment este ,,Bucurie”.. Asta ajung să simtă toți trei. Sunt bucuroși că sunt împreună și se țin de mână într-un moment în care suferința a luat-o la galop prin lumea-ntreagă. 

Puneți pe listă și al doilea volum, Războiul care m-a învățat să trăiesc. Eu l-am pus deja. Aștept nerăbdătoare comanda! Sunt sigură că voi descoperi o Ada invincibilă! Mi-e atât de drag personajul acesta!#EdituraArthur

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.editura-arthur.ro/info/carte/razboiul-care-mi-a-salvat-viata

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.