,,Poezie e o lanternă care strălucește în întuneric.”

WhatsApp Image 2021-10-04 at 16.48.17

Poeta X, un roman în versuri, un roman de debut, un roman câștigător al premiului National Book Award for Young People’s Literature, în 2018, un roman 16+, recomandat adolescenților, dar și părinților care se tem când vine vorba de prima dragoste din viața copiilor sau care nu știu cu ce se mănâncă curajul de a fi tu însuți.
Poeta X nu e o poetă oarecare. E Poeta Xiomara, care crește alături de o mamă habotnică, un tată pierdut în lumea lui și un Twin, ,,un memento al perechii care vom fi mereu”. Prin lumea ei, se mai află Caridad, prietena pacifistă, Aman, băiatul care știe să asculte poezii, doamna Galiano, profesoară care te încurajează să îți așterni sentimentele pe o foaie de hârtie și nu e ,,o profă taciturnă, cu părul pleoștit”, părintele Sean care zice că pâinea și vinul ,,mereu trebuie luate numai și numai cu bucurie”.
X. e adolescenta căreia i s-a repetat îndelung că tot ce o așteaptă în viață sunt frica și genunea, că trebuie să se supună și să nu fie ca Dalila sau ca Eva. Cursurile de catehism, la care ,,mami” insistă să participe, sunt sfinte, în timp ce participarea la Clubul Spoken Word Poetry nu e tocmai pe gustul mamei, nici vorbă să îi audă alții creațiile.
,,În piept simt că mi se zbate ceva ca o pasăre
ale cărei aripi îi sunt țintuite de corp
de cele mai puternice degete.”

Un roman de pus pe noptiera unei adolescente, care se uită în oglindă și vede cum timpul îi modelează formele, iar privirile flămânde ale băieților ar vrea să o dezbrace. Un roman de pus și pe noptiera părinților. E și despre relația părinte-copil, despre nevoia adolescentei/adolescentului de a o/a-l însoți în această nouă aventură care constă în descoperirea poftelor servite de viață. X. ar vrea să descopere ea cum stă treaba cu băieții, nu să fie îndoctrinată cu teoriile mamei despre bărbați.
Mami zice

,,Mâinile bărbaţilor nu-s curate.
Nici când şi-au frecat murdăria
de sub unghii, nici când mirosul de săpun
de la ele se simte
în aer – acolo-s păcate.
Mâinile lor spălate ştiu cum să-ţi prefacă spinarea
într-o cârpă, cum să-ți sucească gâtul.
Nu te aștepta să se poarte impecabil
când bărbaţii îți folosesc lacrimile pe post de degresant;
o să șteargă pe jos cu mândria ta.
Nu se găseşte curățenie în ele, fată.
Degetele lor îs făcute să scurme în noroi,
îl găsesc şi-n cele mai bune lucruri.
Transformă-ți inima în lână de oţel,
Dur şi călit – nu fi un rahat de burete.
Degetele lor nu ştiu să apuce frumos.
Noapte de noapte, dacă te gândeşti la săruturi, atingeri, mângâieri,
adu-ți aminte că Adam a fost făcut din țărâna care murdărește mâna,
adu-ți aminte că Eva a fost ușor de ispitit.”
X. are armele ei, un caiet plin de poezii, pe care-l ascunde de ochii mamei, și un club de poezie, unde poate să își dea jos pelerina și să fie ea însăși.
,,Scriu până târziu în noapte şi paginile din carneţelul meu se umflă de la toate cuvintele pe care le-am scris apăsat pe ele. Într-un fel, mi se pare că cu cât rănesc pagina mai tare, cu atât ceva înăuntrul meu se vindecă mai repede.”
Clubul de poezie e biserica ei.
,,Marțea a devenit echivalentul meu pentru duminica lui mami. Un cerc de rugăciune.
Cuvintele au putere.”

Cuvintele chiar au putere. Am știut asta, dar acum, citind-o pe poeta X, sunt și mai convinsă de puterea lor. Aici, am citit cea mai frumoasă definiție a poeziei. Acum știu ce e poezia. ,,O lanternă care străluceşte în întuneric.”
,,Tot ce ştiu e că învăţând să cred în puterea cuvintelor mele a fost cea mai eliberatoare experienţă de până acum. Şi mi-a adus și multă lumină. Și nu asta e definiția poeziei? O lanternă care străluceşte în întuneric.”
Modern și alert. Așa e romanul în versuri, scris de Elizabeth Acevedo. Despre adolescenți, despre religie, despre credință, despre prima iubire, despre părinți, despre frați, despre prieteni, despre un tată prezent-absent, despre o mamă care-l împrăștie pe ,,fără” precum boabele de orez, pe care o pedepsește să stea, pentru că a încălcat regulile. Un roman liric voluptuos. Un roman care are ceva de dăruit fiecărui cititor!

Cartea poate fi comandată de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/poeta-x-elizabeth-acevedo-ART978-606-8811-98-7–p21599865.html%253Fgclid%253DCjwKCAjwzOqKBhAWEiwArQGwaKfvSV9gmWYjqOUhb98ArByLBN-pPxnbW8dXK1nPeNxmR8Ylz52JzhoC_BkQAvD_BwE

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.