Pasărea albă, R.J. Palacio

Cărțile publicate de Editura Arthur sunt cărțile pe care le savurez, întotdeauna, sub plapumă, la lumina lămpii, după ce Vladimir adoarme. Sper ca într-o zi să ne bucurăm amândoi de ele. Deja ne bucurăm. Fiecare în felul său ☺.

Ar putea fi o imagine cu copil şi carte

Le cumpărăm, le citim și le așezăm în bibliotecă, la dospit, până ce puiul va crește și le va răsfoi. Cei care ne conduc nu se tem de cei bine îmbrăcați, ci se tem de cei cu multe lecturi la bord, pe aceia nu îi pot controla. Nu poți controla o minte deschisă. Mințile deschise se cresc, nu răsar peste noapte. O minte deschisă înseamnă și o inimă deschisă, căci mintea și inima fac treaba bună, dacă știi cum să le ,,echilibrezi”. Uite așa, la final, când tragem linie, constatăm că de la EDUCAȚIE pleacă totul. O citez pe Malala Yousafzai – „Un copil, un profesor, un stilou, o carte pot schimba lumea.”. Nimeni nu știe să o spună mai frumos decât o spune ea.
În 2019, am citit adaptarea grafică a Jurnalului Annei Frank, care a fost realizată de Ari Folman și David Polonsky. Mi-a plăcut. Recomand din tot sufletul.
Pasărea albă e al doilea roman grafic pe care îl citesc și voi continua să o fac. La fel cum voi continua să îl recomand elevilor. Unii părinții consideră romanul grafic o ,,lectură neserioasă”, însă, în esență, acesta presupune o lectură complexă. Textul multimodal îl pune la treabă pe cititor. Trebuie să jongleze cu textul și cu imaginea. Imaginea este dătătoare de sensuri multiple – ,,ceea ce desenul evocă e mai important decât ceea ce arată”, zice Serge Tisseron. De cele mai multe ori este evidențiată sărăcia textului – ,,Pe asta nu o cumpărăm. Are numai poze.”. Total greșit! Din punctul meu de vedere, romanul grafic l-ar putea face pe elev să descopere plăcerea lecturii.
Nu vă spun despre ce este vorba. Vă las pe voi să descoperiți. Vă spun doar că este vorba despre curaj, prietenie, bunătate fără margini și speranță. E despre situația evreilor din Al Doilea Război Mondial, despre Rezistență, despre discriminare, despre oameni care au încercat să aducă lumină în mijlocul întunericului, dar au sfârșit uciși. Nu, nu e interzisă copiilor. Ar trebui să mai servească copiii din când în când și astfel de cărți. Ar descoperi motive de recunoștință pentru viața pe care o au. Ciocolată la discreție, libertate de exprimare, libertate de mișcare și, mai presus de toate, liniște.
,,Cei care nu-și amintesc trecutul sunt condamnați să-l repete.”, zicea filosoful George Santayana. Hai să ne amintim trecutul și să nu îl repetăm, iar cărțile ne pot ajuta să cunoaștem trecutul. ,,Ce s-a făcut nu poate fi desfăcut, dar putem împiedica să se mai întâmple vreodată.”, scria Anne Frank în jurnalul ei și avea mare dreptate. Nu există cărți interzise, la fel cum nu există copii răi. Fiecare carte are un mesaj pozitiv de transmis. Pasărea albă ne învață că bunătatea, prietenia și curajul sunt fără margini în vreme de restriște, în vreme de război.
,,Vezi tu, Julien, e nevoie de curaj ca să fii bun. Iar în zile ca acelea, când bunătatea te putea costa totul – libertatea, viața -, bunătatea devine miracol. Devine lumina din întuneric despre care vorbea tata, însăși esența umanității noastre. Devine speranță.”
Mulțumesc, Zamora Cristina, pentru recomandare! Azi-noapte, am devorat-o ☺!
#bookaholic📚📖

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.editura-arthur.ro/info/carte/pasarea-alba-rj-palacio-grafic-s

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.