Numără stelele. O poveste din Copenhaga, Lois Lowry

,,Curajul înseamnă să nu te gândești la pericole, ci numai la ceea ce trebuie să faci.”

Ar putea fi o imagine cu carte şi text care spune „history 蛋 NUMĂRĂ LOIS LOISLOWRY LOWRY STELELE COPENHAGA POVESTE DIN ARTHUR”

Prin norii subțiri, nu răzbat stelele. E doar luna. Au lăsat-o singura. Noaptea e tăcută. Pădurea e întunecată. Într-o astfel de noapte, a fugit Ellen în Suedia. În nopțile tăcute, au fugit aproximativ șapte mii de evrei, cu ajutorul pescarilor, în Suedia. De Suedia, naziștii nu au vrut să se atingă. Dacă aș fi văzut stele, cu siguranță, le-aș fi numărat. Oare aș fi număr atâtea stele câte motive de recunoștință am pentru lumea mea mică și liniștită?!

Cărțile din colecția Violet History, publicate de Editura Arthur, sunt cărțile de istorie, cărțile în care tinerii sunt curajoși și plin de idealuri. În 1940, Danemarca capitulează în fața Germaniei. O țară mică și fără apărare, fără armată, ar fi fost spulberată de forțele armate germane. Regele Christian a decis capitularea. Timp de cinci ani, țara a fost ocupată de naziști. Viața de zi cu zi a oamenilor era controlată, școlile, spitalele, presa, totul era sub controlul lor. Într-o astfel de lume, cresc Annemarie, Ellen și Kirsti. Uneori, gândul le zboară la o brioșă mare și pufoasă, cu glazură roz, dar, în lumea lor, nu se mai găsesc unt, zahăr și brioșe. În schimb, se găsesc povești. Toți copiii danezi știau basmele lui Hans Christian Andersen, care, de altfel, era danez. Seara, adormeau cu burtica goală, dar cu gândul la prințese, rochii fabuloase, baluri și brioșe cu glazura roz. Basmele rămân neschimbate. 

Mămicile ,,beau cafea”, dar, de fapt, beau apă încălzită cu ierburi aromate. Cafeaua adevărată nu se mai găsește. UMANITATE, EMPATIE, IUBIRE, CURAJ și ALTRUISM. Din fiecare se găsește câte puțin în lumea lor. Cu armele astea au salvat de la pieire o mulțime de oameni. Mi-am amintit de Copilul lui Noe, roman scris de Eric-Emmanuel Schmitt, pe care-l recomand din tot sufletul. Am regăsit și aici slovele Talmudului: ,,Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”. Ei au salvat o umanitate. Annemarie e un personaj plămadit de imaginație scriitoarei, dar sunt sigură că, în realitate, au existat copii care au dat dovadă de un asemenea curaj. E o carte despre prietenie, despre prietenia adevărată. Unii copii, după lecturarea acestei cărți, s-au întrebat dacă fetele s-au mai întâlnit. Eu sunt sigura că, după terminarea războiului, fetele s-au mai întâlnit și și-au amintit de cât de puternice au fost atunci când au avut mai mare nevoie una de cealaltă. Asta e prietenia virtuoasă, prietenia adevărată, de care vorbește Aristotel. 

Mi-a plăcut felul în care scriitoarea a împletit ficțiunea cu realitatea. Batista pe care soldații o găsesc în coșul fetiței nu e un produs al imaginației. Pentru a-i ajuta pe pescari să nu fie descoperiți în timp ce transportau evreii în Suedia, oamenii de știință suedezi au creat un praf compus din sânge uscat de iepure și cocaină. Sângele îi atrăgea pe câinii soldaților naziști, iar când aceștia îl adulmeca, cocaina le amorțea temporar simțul mirosului. Aproape toți cei care aveau bărci aveau o batistă îmbibată cu acest praf. Așa au fost salvate multe vieți. La fel de adevărat este și faptul că, în fiecare dimineață, regele Christian al X-lea, fără gardă, călare, ieșea să își salute poporul. Când un om a întrebat unde este garda de corp a regelui, i s-a răspuns: ,,Toată Danemarca este garda lui de corp.”. Povestea este adevărată. Naziștii nu l-au supus niciodată pe rege. Acesta, în timpul ocupației naziste, a putut să-și salute poporul în fiecare dimineață, fără gardă de corp. 

Gata cu poveștile! 😁 Citiți cartea! 😉

📚 „(…) aș vrea să nu uite nimeni că nu trebuie să viseze la vremurile de dinainte de război; visul oricăruia dintre voi, fie tânăr, fie bătrân, trebuie să fie acela de a-și crea un ideal al decenței umane, iar nu un ideal al unei minți înguste și pline de prejudecăți. Acesta este cel mai mare dar la care tânjește țara noastră, este acel lucru la care poate aspira orice om de la țară, fiind mândru că face parte din el, acel lucru pentru care merită să trudească și să lupte.”#bookaholic📚📚📚

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.editura-arthur.ro/info/carte/numara-stelele-o-poveste-din-copenhaga-paperback-s?gclid=CjwKCAjw1JeJBhB9EiwAV612yxjY0dEfCyXmtD9Y4D09KEso7YAPavYx_mZ59wxx8D4ZCJ_ySjNewhoCn9oQAvD_BwE

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.