Librăria, Penelope Fitzgerald

,,O carte bună este seva prețioasă a unui spirit superior, îmbălsămat și prețuit înadins pentru o viață dincolo de viață.”

Ar putea fi o imagine cu carte

Da, înainte de a apărea traducerea acestui roman scris de Penelope Fitzgerald, la Editura Nemira, am văzut filmul, The Bookshop, cu Emily Mortimer în rolul principal. Nu sunt deloc mândră de acest lucru. Întâi, cartea, apoi filmul. Citind cartea, realizez că filmul este o adaptare fidelă a romanului, iar Florence Green are trăsăturile personajului plăsmuit de imaginația mea, care zburdă necontenit. 

Penelope Fitzgerald merită un loc de seamă în rândul scriitorilor consacrați. Eleganța scrierii, descrieri minuțioase, fărâme de acțiune, căci nu este un roman care să te facă să stai cu sufletul la gură și să te întrebi: ,,Oare ce urmează să se întâmple?”. Cu toate astea, cele 145 de pagini pot fi citite într-o după-amiază de duminică, fără pauză. Povestea te prinde în mrejele sale și te duce pe coasta sălbatică și bătută de vânturi a Sussexului, în 1959. Un loc pitoresc pe malul mării și multe cărți. Iată un colț de Rai pentru bookaholici! O văduvă plină de energie, Florence Green, este dornică să deschidă o librărie în orașul Hardborough, oraș care nu are așa ceva, iar oamenii nu par să resimtă această lipsă. Ostilitate la tot pasul și piedici puse de un dușman redutabil, îmbrăcat în rochii de gală și cu mănuși de catifea. Despre asta este vorba în romanul ,,Librăria”. 

Finalul nu este unul predictibil, cel puțin așa a fost în cazul meu. În schimb, mi-am impus să văd un final deschis. Am admirat-o pe Florence Green pentru curajul pe care îl are să pună pe roate o afacere, care, în ochii multora, pare să fie sortită eșecului. De acest curaj este convins și domnul Raven care nu ezită să îi ceară să țină limba calului până el îi pilește dinții: ,,- Doamnă Green, vreți să-i țineți limba? N-aș ruga pe oricine, dar ştiu că dumneavoastră nu vă speriaţi aşa uşor. – De unde ştiți? l-a întrebat. – Umblă vorba că sunteți pe cale să deschideți o librărie, ceea ce arată că sunteți gata să încercați lucruri cu mici şanse de reuşită.”. Îmbogățește viețile oamenilor prin cărțile pe care le aduce, datorită spațiului prietenos pe care îl amenajează, cu ajutorul micuței Christine. O vreme, e liniște. Cărțile se vând, oamenii trec pragul librăriei, dar furtuna e pe aproape. Doamna Gamart nu îmbrățișează cu entuziasm deschiderea unei librării în micuțul oraș. Pare să fie omul care nu investește în cărți și crede că alte lucruri primează, mai ales atunci când te învârți în ceruri înalte, îmbâcsite de oameni care se închină la Zeul Banului. 

Am văzut în Florence Green – Violet Gamart scindarea societății din zilele noastre, când vine vorba de lectură și cărți. Florence Green – omul care vede o carte drept un must have pe o listă de cumpărături, iar madame Gavart este amfitroana petrecerilor opulente, cărțile fiind prea mici pentru lumea ei. Thomas Jefferson i-ar fi spus următorul lucru: ,,Cărţile constituie un capital. O carte din bibliotecă ţine la fel de mult ca o casă, pentru sute de ani. De aceea nu este un simplu articol de consum, ci un capital, şi de cele mai multe ori, în cazul oamenilor care sunt la început în viaţă, este singurul lor capital.”.  

Singurul care vede o chestiune de onoare în intențiile d-nei Green este Edmund Brundish. Curaj, asta dovedește un om care se încumetă să vândă cărți, domnul Brundish salutând entuziasmul acesteia – ,,Cel mai mult prețuiesc singura virtute pe care o au atât zeii, cât şi animalele şi care, așadar, nici nu ar trebui să fie considerată o virtute. Mă refer la curaj. Doamnă Green, dumneavoastră o dovediți din plin.”.

Citiți miniromanul, dacă sunteți în căutarea unei scrieri molcome, fără urcușuri și coborâșuri, dar plină de înțelesuri profunde despre filele purtătoare de vieți. #EdituraNemira#PlăcereaLecturii📚📚📚

P.S Dacă vă place broșa, apelați cu încredere la Nicoleta Jibetean!

Cartea poate fi comandată de aici: https://nemira.ro/libraria-penelope-fitzgerald

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.