Împăratul muștelor, William Golding

O capodoperă care, în școlile din SUA, se citește. Aș pune-o pe lista cărților obligatorii pentru cei care sunt la liceu. E despre supraviețuire. O robinsonadă a copiilor, departe de lumea adulților și de regulile acestora. O parabolă despre libertatea desăvârșită. Un roman respins de 20 de edituri, care, în cele din urmă, s-a dovedit atât de bun, încât, în 1983, primește Premiul Nobel pentru Literatură. William Gerald Golding ține morțiș să ne arate că, de fapt, nu există ființe inocente.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi carte

Acești copii care supraviețuiesc din catastrofa prăbușirii unui avion ar putea să creeze o lume mai bună, o lume în care domnește inocența, însă, după câteva zile, patimile adânc sădite în ființa umană încolțesc. În acest univers infantil, inocența este pervertită, cruzimea își înfinge ghearele în paradisul lor. Setea de putere e omniprezentă. Asistăm la o scindare a lumii lor. 

Ralph, liderul, omul civilizat, vrea să țină focul aprins, în timp ce, Jack, șeful, omul sălbatic, dominat de instinctele primare, instituie teroarea. Cu toate că e vorba de mai mulți copii, Ralph și Jack sunt personajele bine individualizate. Piggy, un personaj care mi-a stârnit simpatia, nu e un personaj complex construit, deși ar fi meritat mai multă atenție, ba chiar ar fi meritat un nume, nu un nickname. Pe ceilalți i-am văzut mai degrabă drept un personaj colectiv, ,,o idră cu multe capete”, căci mi-a amintit de ,,norodul” lui Alexandru Lăpușneanul. 

Cu o acțiune galopantă, miniromanul alegoric al lui Golding te răcorește bine de tot. Ralph, băiatul blond, întruchipează Binele, pe când Jack este întruchiparea Răului, omul vanitos, însetat de putere, rudimentar în gândire. Când ura și crima pun stăpânire pe lumea lor, Jack privește plin de satisfacție acest spectacol grotesc. Un univers infantil din care Dumnezeu a fugit, înspăimântat de cruzimea sfâșietoare a unor copii. 

Citiți romanul! E despre noi și pentru noi. Împărații muștelor pot fi biruiți. Germenii Răului pot fi exterminați. Mă bucur că finalul mi-a adus speranța. O crezusem rătăcită, dar mă bucur că am regăsit-o! Așa e și în viața de zi cu zi. Fiecare biruie Răul din el în propriul fel! Fiecare vede Speranța în felul lui! Binele ralphian și Răul jackian e de când lumea și nu va dispărea. În asta nu văd niciun por de speranță. În schimb, dragă William Golding, permite-mi să mai cred în inocența copiilor, a celor care nu au împlinit încă vârsta perfecțiunii. Dincolo de această vârstă, am ajuns să nu mai văd inocența în stare pură. 

📚,,Problema este că frica nu te poate răni mai mult decât un vis.”

📚,,Poate că există o fiară … poate că suntem doar noi.”

📚,,Cred că femeile sunt prostuțe să pretindă că sunt egale cu bărbații, ele sunt cu mult superioare și au fost mereu.”

📚,,Trebuie să avem reguli și să le respectăm. La urma urmei, nu suntem sălbatici.”

📚,,Suntem englezi, iar englezii sunt cei mai buni la toate.”

📚,,A început să înțeleagă oboseala acestei vieți, unde fiecare cale era o improvizație și o parte considerabilă din viață este petrecută urmărindu-și propriile picioare.”

🎭,,Masca era un lucru pe cont propriu, în spatele căruia se ascundea Jack, eliberat acum de rușine și conștiință de sine.”

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.libris.ro/imparatul-mustelor-william-golding-HUM978-606-779-222-5–p1164195.html

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.