Frankissstein, Jeanette Winterson

,,Doar Dumnezeu poate crea viață.”

Ar putea fi o imagine cu carte şi text care spune „JEANETTE WINTERSON FRAN KISS STEIN OPOVESTE DEIUBIRE”

Într-o astfel de noapte, a prins viață Frankenstein și, totodată, creația lui Victor Frankenstein! Într-o noapte friguroasă de noiembrie! Probabil, tot într-o astfel de noapte, s-a așezat la masa de scris și Jeanette Winterson care exploatează romanul scris de Mary Shelley.
Poate mă hazardez în afirmații pripite, însă îndrăznesc să spun că romanul scris de Jeanette Winterson, FRANKISSSTEIN, este fratele mai mic al romanului scris de Mary Shelley, FRANKENSTEIN. Primul fir narativ redă povestea celor patru prieteni care, în 1816, în Elveția, pe malul lacului Geneva, citesc povestiri cu fantome. Doi dintre ei sunt poeții romantici Byron și Shelley. Ceilalți sunt doctorul Polidori și Mary Wollstonecraft, partenera de 18 ani a lui Shelley. Fiecare trebuie să scrie o povestire înfricoșătoare. Așa ia naștere romanul scris de Mary Shelley, Frankenstein, publicat în 1818.
Acesta alternează cu al doilea fir narativ, din secolul al XIX-lea. Avem de-a face un Frankenstein modern. Jeanette Winterson este de o inteligență sclipitoare, o scriitoare care dărâmă barierele convenționalului. Am întrezărit substratul autobiografic în discuțiile despre Dumnezeu, descrierea roboților sexuali pentru creștini – a crescut într-o familie de evangheliști penticostali, în descrierea ospiciului – a lucrat ca îngrijitoare într-un ospiciu. Descrie fiziologia organelor precum un medic. Noțiunile legate de inteligența artificială și cele legate de anatomie îngreunează lectura pe alocuri, dar merită citit. Victor Stein de această dată își dorește să dea viață unei ființe criogenate și să transfere conștiința umană pe suport anorganic. Atât Victor Stein al scriitoarei Jeanette Winterson, cât și Victor Frankenstein al scriitoarei Mary Shelley visează să ia locul Creatorului.
Nu am lăsat acest roman din mână datorită capitolelor dedicate celei care l-a creat pe Frankenstein, Mary Shelley. Medicul Victor Frankenstein vrea să concureze cu Dumnezeu și se folosește de desenul lui Leonardo da Vinci, Omul Vitruvian, și de curent (discuții despre Galvanism) pentru a aprinde scânteia ființei într-o noapte mohorâtăde noiembrie. Reușește, dar când își dă seama, fuge, speriat de actul Creației sale. Frankenstein este ca un Prometeu modern.
Nu de puține ori, oamenii confundă titlul cărții cu numele ființei create de medicul Victor Frankenstein, personajul eponim. Așadar, Frankenstein este numele creatorului. 

Citiți romanul! Merită să avem la bord un roman valoros precum acesta. Apoi, neapărat lecturați romanul FRANKISSSTEIN cu 3 S 😉. Roman gotic, SF, erotic, psihologic, satiric, nu mă pot decide, are din fiecare câte ceva. Cert este că de data asta Frankenstein și-a îmbunătățit metoda de lucru și folosește metode moderne pentru a-și pune în aplicare planul.
P.S Sunt mai multe adaptări cinematografice ale romanului Frankenstein. Eu o recomand pe cea din 1994 😉, fără prea multe brizbizuri și fidelă romanului.
🖌️,, Progresul are nevoie de timp. Dragostea are nevoie de timp. Asta ar trebui să facem – să ne facem timp să iubim – și nu să construim roboți.”
🖌️,,Lui i-ar plăcea asta; să fie readus la viață prin citire.”
🖌️,,Medicul viitorului va fi un robot.”
🖌️,,Timpul nu are milă. Ce s-a întâmplat nu poate fi anulat. Ce s-a făcut e bun făcut.”
🖌️,,Suferința nu e a trupului, ci a sufletului.”
🖌️,,Necazurile lumii. Dacă am putea să dormim și să ne trezim într-o lume mai bună.”
🖌️,,Totul se schimbă. Eu mă schimb, tu te schimbi. Doar Dumnezeu nu se schimbă…”
🖌️,,…a fi remarcabil nu e o garanție a faptului că ai și suflet.”
🖌️,,Numerele au o claritate care oamenilor le lipsește.”

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.libris.ro/frankissstein-jeanette-winterson-HUM978-606-7796-50-6–p20914024.html

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.