,,Femeile sunt din sânge și oase, iubire și durere.”

WhatsApp-Image-2022-01-12-at-15.07.36-1

O carte despre DORINȚA ,,animalică, măreață și brutală”, așa cum o descrie autoarea, o poveste adevărată despre viața sexuală a trei femei americane: Lina, Maggie și Sloane. Non-ficțiune literară în 333 de pagini, având la bază aproape un deceniu de documentare jurnalistică.

Jurnalista Lisa Taddeo a traversat de șase ori SUA, în ultimii opt ani, pentru a cunoaște femei din diverse regiuni și diverse medii. A petrecut mii de ore cu protagonistele din această carte, comunicând în persoană, la telefon, prin SMS-uri și email-uri. S-a și mutat în orașele unde locuiau acestea pentru a înțelege mai bine viața lor de zi cu zi. Rezultatul, Trei femei, este un portret detaliat al erotismului în America de azi.
Citatul ales pentru prima pagină a cărții este grăitor:
,,Privind de afară printr-o fereastră deschisă, nu poți vedea la fel de multe ca atunci când privești printr-o fereastră închisă. Nu există nimic mai profund, mai misterios, mai pregnant, mai înşelător şi mai orbitor ca o fereastră iluminată de o singură lumânare. Ceea ce distingem în lumina soarelui este totdeauna mai puțin interesant decât ceea ce se petrece dindărătul unui cadru de geam. În pătratul acela negru sau luminos, viața trăiește, visează, suferă.”, Charles Baudelaire

Maggie, elevă de liceu, 17 ani, provine dintr-o familie cu doi părinți dominați de patima alcoolului, are un frate și o soră, care este căsătorită. Într-o vacanță, la sora ei, în Hawaii, Mateo, un bărbat de treizeci de ani, va profita de inocența ei, având însă consimțământul ei. Familia, deloc interesată de felul în care ea se simte după această primă experiență a devenirii, se va concentra asupra individului care a furat puritatea fetei. Maggie, ,,o catolică practicantă (…) care vrea să experimenteze totul, dar vrea, de asemenea, să urmeze preceptele religiei ei.”, va trece peste prima dezamăgire provocată de pierderea virginității, atașându-se de profesorul de engleză, Aaron Knodel, care este căsătorit și are copii. Credulă, pentru că așa am judecat-o la început, Maggie va asculta de profesor, iar această docilitate o va costa. Cei doi ajung să aibă o relație în care totul se întâmplă ,,la limită”, așa cum dictează domnul profesor. Ținută pe un montagne rousse de acesta, Maggie va fi obedientă, temându-se să nu piardă afecțiunea acestuia. Cu toate astea, entuziasmul adolescentin i-l va răpi pe profesorul de engleză, când, într-o dimineață, Maggie încalcă regula de a nu-i trimite ea mesaj prima. Astfel, soția acestuia, Marie, află despre relația celor doi. Aaron Knodel se va descotorosi de eleva lui de-ndată, ceea ce o va arunca pe Maggie în hăul depresiei. 

Peste ani, când va afla că profesorul ei de engleză a fost declarat Profesorul Anului în Dakota de Nord, Maggie își face curaj și îl denunță.
,,De-a lungul istoriei, mai ales despre bărbați s-a spus că au frânt inimile femeilor. Le-au iubit sau cel puțin așa au pretins, după care s-au plictisit și au petrecut săptămâni sau luni încercând să găsească pretexte pentru a se descotorosi de ele fără prea multe explicații, dispărând fără urmă și fără să le mai caute vreodată. Timp în care femeile așteptau.”
Am crezut-o credulă pe Maggie până într-un punct, dar aflându-i povestea, mi-am dat seama că lipsa de afecțiune de acasă a împins-o în brațele fiecărui bărbat apărut în viața ei și fiecare a profitat de dorința ei de a se simți iubită, cuprinsă în brațe, protejată și ascultată. Profesorul, minte luminată, știe cel mai bine cum poate să îi sucească mințile, oferindu-i frânturi de iubire și afecțiune. Când fata încalcă regulile jocului, iar imaginea lui de bun profesor este amenințată de ceea ce ar putea ieși la iveală și de felul în care a făcut el totul ,,la limită”, se retrage în cochilia lui, chiar dacă știe că Maggie va suferi. Trecerea anilor și sinuciderea tatălui o vor face să mediteze la inițierea de care a avut parte în liceu. Când află că profesorul fusese declarat Profesorul Anului în Dakota de Nord, îl denunță. Curajoasă și cu defecte, Maggie cea nevolnică va depăși momentul. Ce mi-a stârnit revolta este atitudinea ,,celorlalți” în fața unui astfel de act. ,,Ceilalți” sunt toți cei care au contribuit la acutizarea stării de a fi a nimănui. De pildă, momentul în care are loc audierea profesorului. Râsetele celor din sală, audierea – ,,Doi bărbați stau de vorbă despre ascensiunea socială a unuia dintre ei.” – am avut senzația că reflectoarele erau pe Aaron Knodel ca pe un personaj pozitiv care cunoaște limitele în relația cu sexul opus, în timp ce Maggie e personajul negativ, adolescenta de ieri, femeia de azi, care, peste noapte, a realizat că trebuie să spună lumii cu ce se ocupă Profesorul Anului, dar ,,ceilalți” văd doar ceea ce vor ei să vadă. Lamentabil este că acest caz al lui Maggie este, în realitate, cazul multor adolescente din zilele noastre, pe care, oricum, toți le-ar judeca, pentru că profesorul știe să facă totul ,,la limită, până la optsprezece ani”.
,,Nu ținem minte ceea ce vrem să ne amintim. Ținem minte ceea ce nu putem uita.”
Raportându-ne la cazul lui Maggie, aș pune cartea asta în biblioteca părinților de fete, în primul rând, să vadă urmările absenței educației sexuale, dar și emoționale. Absența părinților din viața copiilor, viciile, rușinea de a vorbi despre sex, emoții ținute în frâu, stări discutate doar cu eul, toate astea vor lăsa iubirea să-și înfigă colții precum o leoaică. Da, da, e vorba de acea Leoaică tânără, iubirea a lui Nichita Stănescu.

        Așa mă prind nopțile….

Lina, casnică și mamă, soție mai puțin, prizonieră într-o căsnicie în care pasiune nu mai există, iar asta din cauza soțului, care dă dovadă de imaturitate emoțională. Să judec apetitul sexual al Linei? Nici vorbă! Lina, din punctul meu de vedere, e o femeie care își dorește să fie iubită, sărutată și da, satisfăcută, căci tare-mi mai place cuvântul ăsta și mi se pare că o definește cel mai bine pe Lina. Dacă voi avea o fată, îi voi spune, fără dar și poate, că e normal să îți dorești să fii satisfăcută, iubită, sărutată, dezmierdată, iar la petite mort, așa cum au numit francezii orgasmul, e al amândurora, nu doar al bărbatului. Lina ilustrează prototipul femeii casnice care se îngrijește de copii și de fiecare scamă din casă, așteaptă un mic semn de afecțiune de la un soț plictisit, probabil obosit, dornică de o seară încheiată cu un orgasm. Oare are așteptări prea mari? Eu zic că are așteptări firești de la soțul ei. Dorința învinge când bărbatul uită să mai privească înspre ea.
,,Când francezii au numit orgasmul la petite mort se refereau la un mic sfârșit fericit, o moarte satisfăcută.”
Sloane, o proprietară frumoasă, rafinată și plină de succes a unui restaurant, căsătorită cu un bărbat care este voyeur și adoră sexul în trei. La primă poză, aruncăm cu pietre, dar după câteva săpături, aflăm că Sloane nu a simțit căldura familiei, ci răceala ei, iar fratele mai mare nu se sfiește să o întrebe: ,,Vrei să facem prostii?”. Niște părinți care, atunci când fiica lor are un accident, sunt preocupați de faptul că fata lor a avariat total mașina fratelui mai mare, nicidecum nu sunt cuprinși de bucuria unui ,,Doamne, mulțumesc că e în viață copilul!”. Peste ani, Sloane întrebată de nepoatele ei cum s-a petrecut totul, va rezuma evenimentul așa cum ar fi trebuit să o facă și acești ,,ceilalți” de care aminteam mai devreme.
,,Ascultați, fetelor. Conduceam un prieten acasă. Și, știti ce? Chiar am avut un accident, dar a fost un accident și aș fi putut fi rănită, dar nu am fost. Aş fi putut fi ucisă. Dar am trăit. Am supravieţuit. Sunt aici, azi. Mă vedeți? Ați înțeles?”.
Sloane e femeia care a înțeles că nu trebuie să fii întotdeauna sexy, ci ,,E vorba de a fi totul înainte ca bărbatul să se gândească la ce dorește.”.
Jenny, personaj secundar, se descătușează de povara unui amantlâc în trei descoperit întâmplător, iar cuvintele ei, din finalul cărții, parcă înglobează tot ce trebuiau să înțeleagă cele trei femei încă din adolescență: ,,Tu ești femeia! Tu ai puterea!”, dar niciodată nu e prea târziu.
Maggie și-a dorit să fie iubită și valorizată, Lina și-a dorit să simtă plăcere în patul conjugal, Sloane s-a ascuns în pseudoplăcerea momentelor în trei, mințindu-se că poate trece peste indiferența familiei și întrebările nepotrivite ale fratelui mai mare.
,,- Nu-i lăsa să te vadă fericită!

– Cine?

– Toată lumea. (…) În principal, alte femei.

– Credeam că e invers. Nu-i lăsa pe nenorociți să te întristeze.

– Asta-i greșit! Te pot vedea tristă. Ar trebui să te vadă tristă. Dacă te văd fericită, vor încerca să te distrugă.”

,,Toate mamele se duc și lasă în urmă o parte din înțelepciunea, temerile și dorințele lor.”

Apă, lapte, suc de portocale, pot să le beau doar dacă sunt din reci. Așa s-a simțit cartea Lisei Taddeo, ca o gură sănătoasă de apă rece, proaspătă. O scriitură nebuchisită cu metafore și floricele. Mi-a plăcut naturalețea și dezinvoltura jurnalistei Lisa Taddeo. Fără perdea, dar, totuși, cu finețe și empatie scrie despre experiențele celor trei femei, fără să rezulte o scriere seacă, din care nu răzbate emoția. Per a contrario, Lisa Taddeo reușește să realizeze un portret excepțional al fragilității dorinței, care este înăbușită de ,,ceilalți”. O scriere dinamică despre erotica feminină. ,,O sondare a psihologiei și sexualității feminine”, folosind cuvintele scriitoarei Jojo Moyes. Indubitabil, această carte merită locul 1 în lista New York Times bestseller. Acest jurnalism literar al Lisei Taddeo mi-a amintit de Svetlana Aleksievici. Două femei care se pricep de minune să meargă pe firul roșu al gândurilor oamenilor și să extragă esența în stare pură. Femei care scriu despre alți oameni cu empatie, franchețe, naturalețe, finețe și, cel mai important, emoție.

E o carte must read pentru femei, dar și pentru bărbați.  Citiți cartea și țineți minte, orgasmul e al amândurora 😉, iar educația emoțională e cea mai importantă! Fată sau băiat, indiferent de ce aveți acasă, discutați despre sex. Nu e o rușine. E o normalitate.

,,Femeile sunt din sânge și oase, iubire și durere. Naștere și moarte. Toate la un loc. Și asta, în cele din urmă, înseamnă viață!”, Lisa Taddeo

Cartea poate fi comandată de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=0a8a2c4d9&redirect_to=https%253A//www.litera.ro/trei-femei%253Fgclid%253DCjwKCAiAlfqOBhAeEiwAYi43F5wflKgUNG8jsgibAjSywFTHiF2YjFXiWLA0Do_oz7BT7L7C6s3vBhoC2OgQAvD_BwE.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.