Drum în noapte, Kristin Hannah

,,Să nu îți fie frică niciodată să râzi.”

Ar putea fi o imagine cu carte, interior şi text care spune „KRISTIN HANNAH Drum în noapte LITERA”

Un roman care mi s-a lipit de suflet și mi-a demonstrat că iubirea e un act de voință, iar iertarea e un act de curaj. L-aș încadra în categoria romanelor lacrimogene și asta doar pentru că mi-a furat câteva lacrimi, însă nu voi face asta. Nu vreau să fie catalogat drept roman telenovelistic. Merită mai mult de atât. Merită un loc în biblioteca unei mame. 

E despre inima unei mame care, folosind cuvintele lui Balzac, ,,este un abis adânc la capătul căruia vei găsi întotdeauna iertarea.”. Jude e mama-elicopter, cea care pune nevoile gemenilor mai presus de propriile interese și aspirații. Jude e mama care nu s-a gândit la carieră. Copiii au fost pe primul loc. Cu un soț medic, Miles, Jude are o singură pasiune: grădinăritul. Mia și Zach, gemenii, îi ocupă tot timpul. Mamă-elicopter, pentru că vrea să supervizeze orice mișcare. Mamă-elicopter, pentru că vrea să le pună aripi să poată zbura, să se înalțe, să fie sclipitori și fericiți. Își închină viața acestui scop. Mi-ar fi plăcut ca mama-elicopter să mai și aterizeze. 

Romanul ridică întrebări asupra maternității și asupra tulburărilor și insecurității perioadei de adolescență. Singura valență pozitivă pe care o găsesc mamei-elicopter e dorința de a-i ajuta pe copii să se înalțe. Dorința excesivă de a superviza totul o văd nocivă. E toxică. Oare cum ajungem să discernem binele de rău? Greșind, nu? De ce nu îi lăsăm să greșească? De ce îi închidem într-o capsulă unde e cald și bine? Afară e frig, nu? Cum să simtă frigul? De ce nu îi lăsăm să descopere viața? De ce și de ce? Mamă-elicopter, dacă citești această pretinsă recenzie, te rog să citești și romanul. Eu nu îți voi povesti când ajunge Jude, mama-elicopter, să aterizeze, pentru că aici nu e de povestit. E de simțit. E de luat aminte! Prefer mama-cloșcă. Oferă iubire și căldură toată viața, dar, odată cu trecerea timpului, conștientizează că puii au crescut și nu mai încap sub aripa ei. Mama-cloșcă și mama-elicopter se aseamănă în multe privințe, dar, totuși, mama-cloșcă, în timp, nu își antrenează ,,defectul” de a controla totul. Drum în noapte e un roman plin de mame. Mama lui Jude e mama care își lasă fiica să își dezvolte propria autonomie, fiind prinsă încă în păienjenișul trecutului. Cu un soț mort la vârsta la care căsnicia înflorește, bunica gemenilor nu a știut să își țină fiica apropie, iar timpul, viclean cum este el, i-a furat relația mamă-fiică, totul devenind o formalitate. Bunica e mama-distantă, care va lăsa un gol emoțional în viața fiicei. Jude va încerca să umple acest gol emoțional cu iubirea copiilor, însă e ca și cum ai încerca să umpli un coș de baschet cu apă. Astfel, va deveni mama-elicopter, din dorința de a fi mama pe care ea nu a avut-o. Pe de altă parte, Lexi e mama care se teme că nu va ști să fie o mamă bună pentru Grace. Ce nu știe ea e că minunile nu vin pe lume cu un ghid de utilizare. Mama se naște atunci când se naște copilul, iar puii noștri sunt precum gâștele – ,,își imprimă în minte mamele de cum le văd şi nu le uită niciodată.”. 

Triunghiul Mia-Zach-Lexi e un triunghi perfect, însă viața, care nu urmează niciodată drumul drept, într-o noapte de vară, fură fericirea și dispare ca o nălucă. 

Citiți romanul! Descoperiți voi cu ce se ocupă viața când totul e minunat! Învățați din greșelile unei mame-elicopter! Fiți alături de o mamă tânără care vrea să fie o mamă bună pentru fiica ei, Grace! Țineți de mână o mamă a cărei tristețe e o arteră colmatată, o mamă care nu știe cum să îndepărteze blocajul și s-o lase să curgă, o mamă care caută vindecarea, deși, în adâncul sufletului, știe că unele dureri nu pot fi nici tratate, nici ignorate și nici vindecate! Jude se simte pierdută și are nevoie de niște cititori empatici, care să o înțeleagă și să o asigure de disponibilitatea lor atunci când mâhnirea o acaparează. Jude e o mamă care a supraviețuit unui război al sufletului, iar ridurile sunt vehemente când spun asta. Furați un strop din bucuria lui Gracie, fetița cu râs colorat! Fiți convinși de faptul că Dumnezeu ne iartă și ne acordă grația divină! Un roman care ne învață că într-o mare de tristețe există insule de grație divină.

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.litera.ro/drum-in-noapte?2pau=d79aaed64&2pdlst=Cj0KCQjwjo2JBhCRARIsAFG667Xvo3bk_5HFUXYVrCVYSKXs79ojFkYLTA7vALgWcLbj2Q8M6T8IpN4aAjL3EALw_wcB&2ptt=quicklink&2ptu=0a8a2c4d9&gclid=Cj0KCQjwjo2JBhCRARIsAFG667Xvo3bk_5HFUXYVrCVYSKXs79ojFkYLTA7vALgWcLbj2Q8M6T8IpN4aAjL3EALw_wcB

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.