Doamna Doubtfire – o poveste dulce-amăruie

WhatsApp-Image-2021-11-18-at-15.32.59-2

Doamna Doubtfire este o poveste dulce-amăruie despre părinți, copii și relațiile dintre ei.

Lydia, Christopher și Natalie trăiesc într-o familie în care certurile sunt la ordinea zilei. Părinții lor sunt divorțați, dar asta nu înseamnă că viața lor e una liniștită. Din contră. Așa-zișii adulți se ceartă ori de câte ori au ocazia. Veșnic înverșunată și nedorind să îi lase pe copii în grija unui tată care nu are un venit stabil și nu se îngrijește de apartamentul în care locuiește, Miranda decide că e momentul să angajeze o bonă. Așa apare în peisaj doamna Doubtfire, impunătoare și hotărâtă. Schimbă atmosfera în familie, aducând parfum de lavandă și relaxare pentru Miranda, care ajunge să îi facă și destăinuiri, fără a bănui cine este această Doamnă Doubtfire. 

Pe mine, recunosc, m-a uimit. Am citit de două ori pagina în care am descoperit cine e pentru a fi sigură că e adevărat. Nu o să vă spun cine e, pentru că aș strica toată surpriza cărții. Citiți cartea și descoperiți voi cine e Doamna Doubtfire și câtă culoare poate aduce în casa în care ajunge să fie bonă! Pentru o secundă, mi-a zburat gândul la Mary Poppins însă lectura m-a contrazis.
Incipitul romanului este unul ex abrupto. Nu știm cine este Daniel, Lydia, Miranda, Christopher sau Natalie. În prim plan, un tată care este revoltat de atitudinea unei mame care fie întârzie 40 de minute, fie vine după copii cu 20 de minute mai repede. Scopul, programat sau nu, pare să fie de a nu lăsa copiii prea mult în preajma unui tată, de profesie actor, iresponsabil, așa cum obișnuiește Miranda să îl caracterizeze. Pe parcurs facem cunoștință cu toate personajele, aflăm inclusiv despre prepelița familiei, Hetty, despre hamsterii devorați de pisică, Henry și Madge.
Daniel, pe alocuri, mi-a câștigat simpatia. Nu are un loc de muncă stabil, întocmai cum ne anunță Miranda încă din incipit. Cu toate astea, e un tată bun. Copiii vor să petreacă timp cu el, se distrează atunci când petrec timp împreună și, mai mult, vor lua parte la jocul lui. E conștient de defectele lui, se străduiește să fie mai bun pentru copiii lui și o ia de fiecare dată de la capăt, încrezător că ziua de mâine va fi mai bună pentru el, în rolul de tată, căci de soț nu mai poate fi vorba.
Doamna Doubtfire e o carte pentru copii, apărută la editura Arthur și face parte din colecția Classic Yellow. Așadar, bună de pus în ghiozdanul unui elev de clasa a VII-a sau a VIII-a. Amuzantă, amăruie, alteori, dulce, cartea are un mesaj pentru copii, dar și pentru părinți. Pentru copii – sunt momente în care mama și tata nu iau cele mai inspirate decizii și mai sunt momente în care nu reușesc să stăpânească cuvintele care se îmbulzesc să iasă pe gură, DAR, întotdeauna, se gândesc la binele copiilor și se străduiesc să găsească un echilibru atunci când lucrurile sunt sortite eșecului în căsnicia lor. Daniel și Miranda sunt acei părinți care, de dragul celor trei minuni, caută o soluție și demonstrează că se poate. Ce bine ar fi să apară un Daniel și o Miranda după fiecare divorț! Pentru părinți – tensiunile din familie vor lăsa urme în sufletele puilor, amintindu-și de ele și la bătrânețe, de cum se certa mama cu tata și își aruncau cuvinte grele. Când nu mai găsiți frecvența potrivită, ieșiți în oraș și încercați să o găsiți în centrul orașului, în văzul tuturor, dar lăsați-i pe ei acasă, să nu vadă, să nu audă. Problemele voastre nu sunt problemele lor. În fața lor, întotdeauna, drepți, fericiți, zâmbitori și plini de energie. De aici își iau copiii hrana necesară pentru a crește frumos, pentru a se dezvolta armonios. Liniștea și pacea dintr-o casă sunt primordiale. O copilărie fericită înseamnă o copilărie cu mama și tata, chiar și separați, dar cu un rânjet pe chip când se întâlnesc, că, e drept, rânjetul mai rămâne, de cele mai multe ori. Pe acela să-l mai păstrați de dragul lor, dragi părinți! 

Nu mă așteptam la un astfel de final. Nu mă gândeam că Miranda, cea veșnic nemulțumită, va vrea un armistițiu, dar iată că optimismul fără margini de care sunt capabili copiii e molipsitor. Daniel, după mulți ani, învață că ,,Nu e bine să-ți faci acoperiș în ziua furtunii.”, mai ales când vijelia e iscată de fosta soție și pe bună dreptate. O carte pentru copii, care se citește într-o după-amiază de duminică. O lectură ușoară, generatoare de zâmbete, dar și de tristețe, la vederea celor trei copii care se află într-o pendulare permanentă între mama și tata, dorindu-și parcă să facă parte dintr-o familie care trăiește pe malurile râului-oglindă, acolo unde nu există certuri. Sper ca Doamna Doubtfire din final să rămână la fel de înțeleaptă și să fie convinsă de faptul că liniștea într-o familie este izvorul binelui, al fericirii, al plenitudinii și al împlinirii. 

Acum, îmi face cu ochiul filmul ,,Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit”, apărut în 1993, în care Robin Williams, actorul meu preferat, joacă rolul lui Daniel, fiind distins cu Globul de Aur pentru cel mai bun actor. 

Citiți romanul și țineți minte și voi cuvintele lui Daniel: 

,,Pentru bătrânețe nu există leac, ci doar răbdare.”

,,Fracțiile sunt folositoare. Nimeni nu obține în viață tot ce dorește.”

Romanul poate fi comandat de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/doamna-doubtfire-anne-fine-ART978-606-7880-30-1–p1163719.html%253Fgclid%253DCjwKCAiAs92MBhAXEiwAXTi25_HwS24-OicZD50w4juOiNl3XtaWL0-FsTIxQWgyWtPq5oG-8mYuDxoCFFEQAvD_BwE.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.