Cum să fii fericit în România

Cum să fii fericit? Ar trebui să urmăm îndemnul lui Horia-Roman Patapievici, ,,Fii activ și treaz!”, așa cum este Yupii!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Cum să fii fericit în România? – ,,Să te bucuri că exiști tu, să te bucuri că există ea. Și atât. Nu mă pricep la politică, dar mă pricep la România. Așa cum mă pricep să iubesc o rochie veche, demodată, cu care am împărțit anii. O spăl, o calc, o trag pe trupul care, simțind-o familiară, se destinde încântat la orice atingere a țesăturii ei docil învăluitoare, protectoare.”, răspunde Ariana Rosser Macarie. 

Gabriel Liiceanu vorbește despre ecuația paradoxală a fericirii românești, discutând despre cazul lui Noica și a lui Steinhardt, evidențiind astfel fericirea paideică. Andrei Pleșu împarte bucuriile în bucurii minimale, bucurii negative, bucurii interzise și bucurii negative, iar în încheiere îl citează pe Martin Buber: ,,Cel care se bucură cu adevărat e asemenea unuia căruia i-a ars casa și care, lovit de necaz în adâncul inimii, începe să construiască totuși o casă nouă. Și, pentru fiecare cărămidă așezată, inima lui se umple de bucurie.”.

Tatiana Niculescu, după 9 ani de ședere la Londra, se întoarce în România și reușește să dea o definiție complexă a fericirii: ,,… dacă supraviețuiești tuturor nefericirilor colective și individuale și nu ești nici resemnat, nici revoltat, nici mânios, nici apatic, înseamnă că te poți numi un om fericit în România.”.

Clotilde Armand și Jean A. Harris nu sunt românce, dar cu toate acestea, văd în România o țară unde poți să fii fericit. Jean A. Harris s-a stabilit în România și spune că e o țară mișto, iar pentru boala noastră națională are și un nume: ,,Vreți un nume pentru boala națională? Sunteți fraieri, fraților! Înghițiți prea multe.” și, ce să vezi, chiar are dreptate. Clotilde Armand are convingerea că ,,ceea ce ne face oameni buni și valoroși nu este ceea ce primim, consumăm sau acumulam, ci ceea ce realizăm în fiecare zi și în trecerea zilelor.”.

Fabula scrisă de Andrei Cornea, Rețeta fericirii în România, merită citită 😉.

Monica Pillat rememorează evenimentele de acum 29 de ani, când ,,vocile străzii au izbutit să scoată țara din derivă, iar glasurile care s-aud acum din nou, în altă piață, îmi întăresc speranța că România nu se mai poate scufunda.”.

CUM SĂ FII FERICIT ÎN ROMÂNIA este un volum în care se regăsește fiecare român. Ar trebui să încercăm să completăm chestionarul lui Proust 😉, chestionar pe care l-am descoperit citind acest volum.

Cartea poate fi comandată de aici: https://www.cartepedia.ro/carte/carte-non-fictiune/dictionare-enciclopedii-si-cultura-generala/enciclopedii-1/cum-sa-fii-fericit-in-romania-50756.html

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.