Cristian Mureșan, omul care fructifică timpul liber prin ,,consum intelectual”

WhatsApp Image 2022-04-19 at 09.55.52

Înainte de a vă prezenta un album superb dedicat orașului Alba Iulia, se cuvinte să-mi îndrept atenția spre omul care a trudit la conceperea acestuia. Aidoma unui gentilom din cărțile scrise de Julia Quinn, Cristian Mureșan dă dovadă, în orice împrejurare, de amabilitate, are gusturi rafinate și purtări alese. Comisar-șef în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, ,,colecționar de frumos”, folosind sintagma Danielei Floroian, și un cititor împătimit. Puținul timp liber și-l dedică lecturii, bucurându-se de parfumul edițiilor consacrate, adevărată bibliosmie pentru un bookaholic. Am avut și eu norocul de a ține în mână astfel de cărți datorită dânsului. Vorbește cu o erudiție vertiginoasă despre marii clasici ai literaturii române și ai literaturii universale, lăsați în uitare de generația care orbecăie printre gadgeturi. ,,Dacă citesc o carte de Honoré de Balzac, spre exemplu, și îmi place, citesc apoi tot de la acest autor.”, spune acesta. El este Cristian Mureșan, omul care fructifică timpul liber prin ,,consum intelectual”, cum ar zice sociologii Cătălin Zamfir și Ion Rebedeu.

În 10 martie 2022, a doua carte-document publicată de Cristian Mureșan și-a găsit un loc de seamă în biblioteca mea, oferindu-mi ocazia de a descoperi istoria orașului care mi-a devenit casă, dar, de data asta, în imagini, ceea ce mi s-a părut impresionant. Aș propune includerea acestui album în rândul materialelor didactice folosite de profesorii care se ocupă cu inocularea istoriei românești în conștiința elevilor. Cu o abordare de tip ,,captatio benevolentiae”, acest album în oglindă, care conține 80 de cărți poștale vechi, cu imagini din Alba Iulia, ar asigura succesul unei ore de istorie atât în rândul elevilor de gimnaziu, cât și în rândul elevilor de liceu.

Alba Iulia, Imagini în oglinda timpului este rezultatul unui proiect atent elaborat, sub auspiciile muncii neistovite. Titlul analitic, adevărat element paratextual, și coperta anticipează conținutul acestei prodigioase lucrări, în care Vechiul își etalează clădirile monumentale și emană parfumul unui demult memorabil, a cărui aromă se împletește armonios cu aroma proaspătă a Noului, care nu se sfiește să-și releve frumusețile arhitecturale supuse modernizării. Iată, așadar, Vechiul cu Noul, în oglindă, într-un veritabil album-document care merită să fie răsfoit și aclamat pentru puterea de a stârni nostalgia pe chipul celor aflați la senectute, pe de-o parte, iar, pe de altă parte, de a vedea uimirea de pe chipul celor aflați în floarea vârstei.

,,Fiecare carte poștală m-a atras ca un magnet, fiind un imbold în a căuta și de a cerceta o clădire, o stradă, un magazin sau un monument. Istoria locurilor este cel mai bine surprinsă în aceste instantanee care, de multe ori, nu erau doar simple imagini, vederi în care-ți așterneai trăirile și simpatiile pentru cei dragi, ci un excelent mod de a face cunoscut și de a promova frumusețile acestor meleaguri. Dacă ne uităm cu atenție, vom remarca faptul că editurile realizau și comercializau cărți poștale cu imagini importante din oraș, locuri care să atragă curiozitatea și de ce nu, să fie viitoare destinații de călătorie.

M-a fascinat cercetarea făcută ,,în teren”, pentru a identifica, a reconstitui sau chiar a-mi imagina viața de altădată. Am găsit istoria! Da, este cel mai plăcut de a învăța, de a cerceta și de a descoperi istoria orașului. De aici a venit și ideea acestui album, de a împărtăși cititorilor răspunsuri, de a oglindi imagini peste timp. Sunt 80 de proiecții care redau fidel imaginea de altădată. Cărțile poștale datează de la începutul secolului al XX-lea, unele fiind din perioada interbelică.”, afirmă Cristian Mureșan în Prefață.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.