,,Avem voie să inventăm propriile noastre finaluri și să alegem bucuria în locul tristeții.”

image-4

Eowyn Ivey își scrie romanul de debut cu măiestria specifică unui scriitor din al cărui condei s-a prelins multă cerneală, însuflețind astfel sute de pagini. În liniștea sălbăticiei din Alaska anilor ’20, Mabel și Jack, trecuți de prima tinerețe, ,,fără copii gângurind sau plângând”, se afundă în hăul care s-a căscat între ei. Ar vrea să audă un lipăit de piciorușe prin casă, să vadă copii fugărindu-se printre frunzele de toamnă, însă leagănul e gol. Cu zece ani în urmă, existase un copilaș în casa lor, care se născuse ,,țeapăn și tăcut”. De atunci, durerea a tot excavat și e hotărâtă să nu se oprească. Până într-o seară, când la căderea primei zăpezi, cei doi plămădesc o copilă din zăpadă cu chip delicat, buze trandafirii și păr bălai. A doua zi descoperă ca fetița de zăpadă a prins viață. Mabel, pe moment, are impresia că povestea Snegurocikăi, ce i-a încântat copilăria, a devenit realitate. Din acea zi, Faina, căci așa se numește copila de zăpadă, va deveni parte din familie și prezența ei candidă le va schimba viața. Mabel devine mai zâmbitoare, Jack mai optimist, iar serile petrecute în trei readuc căldura în casa familiei.

Îmbinarea armonioasă dintre elementele fictive și cele ale lumii reale, sesizabile în acest prim roman al scriitoarei Eowyn Ivey, așază scrierea pe muchia realismului magic.
,,Avem voie să inventăm propriile noastre finaluri și să alegem bucuria în locul tristeții.”, exact asta face Mabel, fire visătoare, romantică, care încă speră la un copil. Își amintește de basmul rusesc, Snegurocika, citit în copilărie de tatăl ei, care era profesor. Mi-am imaginat o fetiță care stătea cuminte și asculta povestea, pe care tatăl o citea cu glas blând și învăluitor. 

Când Faina începe să își facă apariția, Mabel îi scrie surorii ei pentru a-i cere cartea, pe care începe să o recitească de-ndată ce o primește, descoperind asemuirile dintre Faina și Snegurocika, care s-a topit când dragostea adevărată a îmbrățișat-o. Copila de zăpadă este Mabel, un alter ego al lui Mabel, delicată, visătoare, iubitoare, un personaj desprins dintr-o poveste spusă de tata la gura sobei. Precum o păpădie gata să fie purtată de vântul năprasnic al vieții, Mabel dovedește că e o femeie dârză, o soție puternică precum o stâncă. Când Jack se accidentează, cu ajutorul Bensonilor, prietenii care nu îi lasă la greu, Mabel își adună forțele, învață să cultive și nu renunță la viața aspră din Alaska. 

Copila de zăpadă e un roman al maternității, mă încumet să spun. Copila de zăpadă, într-o noapte, se topește și se întâmplă asta la scurt timp după ce a eliberat forța în lume. Iubirea pentru soț nu a topit-o, dar iubirea pentru copilul care a alunecat din ea, da. Dragostea supremă e dragostea mamei. Toată viața iubim, dar iubirea asta are atâtea forme. Ne iubim părinții, frații, bunicii, soțul, dar când viața ți se așază în brațe, te topești. Atâta căldură și atâta plinătate simt brațele mamei, încât se topesc, iar pentru un personaj precum Faina, finalul e previzibil, dacă ne gândim la povestea Snegurocikăi, care vara se întorcea în Nordul Îndepărtat, iar iarna revenea. Așa e Faina. Povestea de dragoste dintre Faina și Garrett Benson este o reiterare a poveștii de dragoste dintre Jack și Mabel. Eu așa am văzut-o! Scânteietoare, la început, profundă, al cărei foc este domolit de vicisitudinile vieții, dar care nu se stinge niciodată. 

Dacă la început Jack și Mabel păreau să nu se mai regăsească, în final, am văzut doi oameni care s-au agățat de o poveste și au ținut focul aprins și pe vreme îndărătnică. Povestea lor e povestea multor tineri care își doresc un lipăit de piciorușe în casa lor. Scriu, dar șterg, pentru că nu pot face pe povățuitoarea. E greu când anii trec, iar lipăitul e atâta de încăpățânat și nu vrea să bucure urechile părinților care s-ar topi și ei… Dar nu mă voi înfrâna în a spune că speranța e lumina și întotdeauna se face lumină. Uneori, de noi depinde, dacă vrem să facem lumină. Felinarul se aprinde, dar nu singur. Pe Mabel, Dumnezeu a binecuvântat-o în cele din urmă, i-a pus, la senectute, copilăria în brațe.

Eowyn Ivey pornește de la acest basm rusesc, dar ancorează povestea în realitate. În nopțile în care am citit această carte, mai aruncam un ochi pe geam, în speranța că văd vreun fulg de nea dansând în aer, atât de minunate erau descrierile iernii din Alaska. Mi-o imaginam pe Mabel pregătind plăcintele alea pentru care primea atâtea laude sau biscuiții. Pe Jack mi-l imaginam pregătind carnea de ren, de urs sau de pește. Mă așezam la masa din micuța lor cabană, alături de Esther, George și băieții lor. Un adevărat festin. Aici, m-aș opri și v-aș spune că e și un roman al Prieteniei. În Alaska anilor ’20, oamenii nu se lasă la greu, pun mână de la mână, sar în ajutor și se pot bizui unii pe alții. Și eu m-am topit la vederea Prieteniei Adevărate. 

Citiți un roman de debut însuflețit! Am călătorit în Alaska, am savurat plăcintele lui Mabel, carnea uscată de ren a lui Jack, gemul de rubarbă, de mure și de zmeură, făcut de Esther, m-am dat cu patinele pe lacul înghețat, sub lumina lunii, alături de Faina, Mabel și Jack, am simțit căldura familiei, am adulmecat mirosul iernii și am plutit printre stele. Da, de data asta, am fost în Alaska!

,,Nu știm niciodată ce are să se întâmple, nu? Viața ne aruncă mereu încolo și-ncoace. În asta constă aventura. Nu știi unde o să ajungi și cum o să te descurci. Totul este un mister, iar daca pretindem altceva, nu facem decât să ne mințim.”

,,Era ca un vis fantastic: oftaturile tăcute ale Fainei și, din când în când, gheața râului trosnind și crăpând, ramurile copacilor plesnind în ger; stelele pretutindeni în noaptea largă și adâncă, întrerupte doar de orizontul zimțat al pasunii montane. Spectacolul de lumini de dincolo de piscuri a izbucnit în cioburi luminoase, verzi-albăstrii, ca de foc muribund, ce se vălureau și se răsuceau, iar apoi se roteau în cerc, devenind panglici purpurii ce se întindeau în sus.”
Mulțumesc pentru cadou, Diana!
Cartea poate fi comandată de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/copila-de-zapada-eowyn-ivey-POL978-973-46-4794-1–p841369.html%253Fgclid%253DCjwKCAjw7rWKBhAtEiwAJ3CWLOqR5ijkpzseeCH4SNh100FY7zsm11YnRPsHUNkv-HZervJ8bb2Z0BoCaYIQAvD_BwE

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.