Bob cel Fără de Seamăn – un cățel-filozof!

WhatsApp-Image-2022-02-25-at-13.38.51

După vreo patruzeci de pagini, am descoperit că, de fapt, îl cunosc pe Ivan. Poate îl cunoașteți și voi! În urmă cu un an, am văzut filmul Unicul și inegalabilul Ivan, difuzat de HBO GO. Deschid repede aplicația și caut filmul să mă asigur că nu mă-nșel. Nu mă-nșel, doar că acest film nu mai este disponibil. De ce, habar n-am! Mie mi-a plăcut tare mult! Îl recomand pentru o seară de film în familie! E despre frumusețea Prieteniei!
Iată-mă cu acest volum minunat în mână, primit cadou de la un elev drag sufletului meu, care știe că o carte mă topește, așa că, de Crăciun, a venit nu cu o carte, ci cu trei cărți, toate de la Arthur! Mulțumesc, copil minunat! Înainte să încep cartea, mă gândeam să o pun deoparte și să îmi comand Ivan cel Fără de Seamăn, pentru că e primul volum din serie, dar am văzut că ele pot fi citite și separat. Mi-am continuat lectura și cât de curând voi cumpăra și Ivan cel Fără de Seamăn. Nu vreau să îi las să stea despărțiți în biblioteca mea!
E o carte pentru copii, dar, așa cum ne-au obișnuit cărțile de la Arthur, are un mesaj pentru toată lumea! Într-o după-amiază de duminică e gata! Capitolele sunt scurte, dar ,,pline”, iar ilustrațiile sunt realizate de Patricia Castelo. Rezultă un volum despre un cățel-erou, pe nume Bob!
Katherine Applegate și-a cultivat afecțiunea pentru animale încă din copilărie. Părinții i-au permis să aibă mai multe animale în casă, iar în liceu a lucrat la un cabinet veterinar. Înainte de a-l lăsa pe Bob să ne povestească despre viața lui, se asigură că vom înțelege câteva noțiuni de bază. Pe mine m-a ajutat să înțeleg mai bine comportamentul cățeilor noștri, Yupii și Negrilă! Așadar, un glosar canin și ilustrații cu Bob pentru a înțelege limbajul trupului. De asta veți avea parte în primele pagini.
Bob, personajul-narator, admite că latră degeaba, mănâncă nisip din litiera pisicilor, se tăvălește în gunoi, se linge în prezența altora, acaparează canapeaua și hărțuiește veverițele.
,,Mă cheamă Bob. Sunt o corcitură cu origini incerte. Sigur ceva chiuahua, cu un dram de papillon dinspre tata.”


E convins că atitudinea contează. Urăşte pupăturile, lesa şi tentativele de a fi dresat. Dar nu refuză culcușul moale de lângă şemineu. Nici mâncarea bună, nici un scărpinat între urechi.
Bob e un cățel-filozof! Asta mi-a plăcut cel mai mult la el, pe lângă momentele în care m-a făcut să râd.
,,Am bănuit mereu că, până la urmă, trebuie să-ți fii tu însuți cel mai bun prieten. Să încerci să te pui pe primul plan.”
Povestește cu nostalgie despre începuturile prieteniei cu Ivan și Ruby, când era ,,disperat, flămând și singur cuc”. Despre aceste începuturi sunt sigură că voi afla mai multe în Ivan cel Fără de Seamăn.
Cu aceeași nostalgie își amintește de mama lui, Reo, al cărei mârâit îl făcea să se simtă neînfricat. Smuls de lângă ea, se va trezi, alături de frații și surorile lui, într-o cutie, pe ,,o autostradă neagră”, subliniind ce înseamnă, uneori, să fii cel mai bun prieten al omului și cum poți sfârși.
,,Mama ne cânta. Ne spunea povești. Făcea ordine și disciplină.”
Primul, Piticul, Bulină, Ham, Scandal (acesta fusese primul nume al lui Bob, până să o întâlnească pe Julia, ,,fata lui”) și Șefa. Aceștia sunt frații lui Bob. După ce oamenii îi despart și după o aventură în miez de noapte, Bob ajunge la Mallul Big Top, căminul lui Ivan cel Fără de Seamăn, unde lucrează tatăl Juliei. Astfel, ajunge într-o familie.
,,Din câte înțeleg eu, lucrurile stau astfel: locuim pe o minge solitară numită Pământ, pe care oamenii o izbesc de perete de-atât de multă vreme, încât săraca minge începe să se facă bucăți.”
Experți în mirosuri, câinii simt până și mirosul sentimentelor, după spusele lui Bob. Capitolul ,,despre poezia mirosurilor” mi-a rămas în minte:
,,Simțim și mirosul sentimentelor. Tristețea miroase înţepător, cu o umbră de dulceață dedesubt. Tristețea miroase ca atunci când te-ai pierdut iarna într-o pădure în timp ce apune soarele.
lar fericirea? Fericirea miroase cel mai frumos, dar e o undă de nostalgie la marginea ei. Fericirea miroase a înghețată de şuncă servită într-un pantof scump de piele. Te vei bucura de ea până la ultimul strop, dar nu va dura o veșnicie.” și nu vă spun eu că Bob e un cățel-filozof! Chiar sunt grozavi câinii! Tot Bob constată că mirosul de dragoste vine la pachet cu mirosul de griji, iar el se ferește ,,de toată povestea asta cu sentimentele”.
Când doreşte, merge la Parcul Zoologic cu Julia, ,,fata lui”, să-i viziteze pe gorila Ivan şi elefănţica Ruby, prietenii săi. Cu un nas fin, de expert, Bob simte până și mirosul și gustul metalic al furtunii care se apropie. E al treilea uragan din sezon. Nu e neobişnuit pentru el şi familia lui adoptivă. Sunt pregătiți pentru evacuare, dacă are să fie nevoie. Dar s-au înşelat, e un uragan mult mai fioros decât ultimele două.
,,Lumea te poate distruge în multe feluri.”
,,Când ești animal, e bine să fii realist.”

Bob devine un erou, e un cățel fără de seamăn: rămas singur în furtună, are de înfruntat bufnițe, lupi, un şuvoi năvalnic de apă şi, cel mai cumplit, spaimele lui din trecut, vinovăţia şi îndoiala, dar pe toate le învinge. E mic, dar are o inimă mare. Are mândria lui de câine mic. Mi-a plăcut să petrec o după-amiază de duminică în compania lui Bob. Am râs, am aflat lucruri noi despre câini, m-am bucurat că Scandal a ajuns alături de el, m-am bucurat și mai mult când s-a auzit un lătrat în final. Citiți și aflați voi despre al cui lătrat e vorba! O poveste despre prietenia adevărată, despre loialitate și încredere. Bob e un outsider, un cățel al străzii, până într-o zi, dar e curajos, hotărât și nu își lasă familia și prietenii la greu!
Dacă iubiți animalele, citiți această carte! E minunată! Bob și-a dorit un culcuș cald și a dat peste o familie. Las aici sloganul care mi-a venit în minte după primele pagini, „Adopt. Don’t Shop!”. Meditați! Înainte de a cumpăra un câine, dați o fugă până la adăpostul de câini din localitatea dvs! Negrilă e adoptat și ne aduce atâta fericire în fiecare zi, iar pisicuțele la fel. Viața noastră fără Yupii, Negrilă, Codruța și Joy ar fi mai tristă! 

„Împletitura fluidă de loialitate, iertare și încredere din roman ii lasă pe cititori cu speranţa că autoarea mai are şi alte poveşti fără de seamăn de spus.” – Publishers Weekly

..Poveştile despre outsideri rezonează puternic in inimile copiilor… Katherine Applegate s-a dedicat explorării acestui teritoriu emoțional în romane ce amestecă elemente de fantezie şi realism, urmărind totodată destinele schimbătoare ale outsiderilor curajoşi.” – The New York Times

Cartea poate fi comandată de aici: https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=43e561e47&unique=9a6f02fef&redirect_to=https%253A//www.libris.ro/bob-cel-fara-de-seaman-katherine-applegate-ART978-606-086-275-8–p27205248.html%253Fgclid%253DCj0KCQiAmeKQBhDvARIsAHJ7mF5jUogZVYsLTAjVbyGUqbtSctZkqLszgXtPAVafVZUzMCEEhBjKKRkaAhYDEALw_wcB.

 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Mădălina Crișan

Mădălina Crișan

Acesta este tărâmul meu virtual unde scriu cu entuziasm, cu dăruire, cu vulnerabilitate- pentru mine şi pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.